شنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۶
کتابخانه تخصصی نهج‌البلاغه، دريچه‌ای برای ورود به شهر علم  پيامبر(ص)

«بن‌بست مهارت» در خیابان انقلاب اسلامی، حال و هوای غریبی دارد. غربتی که با قرابتی دل‌انگیز عجین است. گویی مولا علی(ع) در همین کوچه قدم می‌زند و رايحه‌اي د‌ل‌انگيز از نسيم بهشت از پشت در‌های سبزرنگ انتهای این کوچه بن‌بست، استشمام مي‌‌شود. اينجا کتابخانه‌ای مزين به نام زيباي نهج‌البلاغه است که دروازه‌های شهر علم پیامبر(ص) در پس آن قرار گرفته‌اند.-

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)ـ کتابخانه تخصصی نهج‌البلاغه، در طبقه سوم ساختمانی در بن‌بست‌ مهارت، زیر نظر «ستاد احیای نهج‌البلاغه» فعالیت می‌کند.

تولد كتابخانه‌ نهج‌البلاغه
 «محمد‌مهدی علی‌قلی» رییس ستاد احیای نهج‌البلاغه و مدیر این کتابخانه درباره پیشینه و چگونگی تاسیس کتابخانه نهج‌البلاغه گفت: از سال 1370 با توجه به علاقه شخصی‌، به مطالعه در حوزه‌هاي مرتبط با امام علی(ع) پرداختم و آثاری را که در این زمینه وجود داشت برای استفاده شخصی‌ام تهیه می‌کردم تا آن‌که تعداد این آثار به 500 جلد رسید. با نمایش این آثار در نمایشگاه قرآن سال 1378 و ابراز علاقه‌مندی مراجعان از این آثار و نیز با هم‌فکری دکتر حداد عادل، نماينده مجلس شوراي اسلامي که از این نمایشگاه بازدید کرده بود، تصمیم به تاسیس این ستاد و کتابخانه نهج‌البلاغه گرفتم.

وی افزود: مکان نخست این کتابخانه در جایی قرار داشت که با همکاری شهرداری تهران تدارک دیده شده بود اما پس از مدتی به دلایلی مجبور به انتقال این کتابخانه به مکان دیگری شدم که طی این جابه‌جایی، متاسفانه آسیب‌هایی به برخی از نسخه‌های خطی وارد شد. محل فعلی این کتابخانه در بن‌بست مهارت نیز به صورت اقساطی خریداری شده است. 

پنج‌هزار نسخه كتاب مزين به نام امام علي(ع)
این کتابخانه اکنون حاوی پنج‌هزار نسخه کتاب مرتبط با امام‌علی(ع) به زبان‌های‌ آلمانی‌، انگلیسی‌، ایتالیایی‌، فرانسوی‌، روسی‌، بوسنیایی‌ و اردو، در زمینه غدیر و نهج‌البلاغه است.

علی‌قلی درباره نیاز این کتابخانه به ساختمانی مجزا و تخصصی ویژه آثار امام علی(ع) گفت: آرزو دارم ساختمانی 14 طبقه نه‌تنها به کتابخانه، که به فعالیت‌های پژوهشی درباره چهاده معصوم(ع) اختصاص داده شود و این امر نه‌تنها نیاز مطالعاتی جامعه شیعی و ارادتمند ایران نسبت به اهل‌بیت(ع) است که چنین مرکز مطالعاتی باید بتواند علاقه‌مندان اهل‌بیت‌(ع) در سراسر دنیا را نیز در شناخت ایشان یاری کند. به جرات می‌توانم بگویم که برای پایتخت کشورمان تاسیس چنین کتابخانه‌ای ضروری است. در واقع علامه امینی(ره) نيز همين هدف را داشت. ایشان در شهر نجف اشرف کتابخانه تخصصی امام‌علی‌(ع) داشت. من هم برای تاسیس این کتابخانه و ستاد نهج‌البلاغه از ایشان ایده گرفتم.

نویسنده کتاب «هزار و یک نکته درباره نهج‌البلاغه» مراجعان کتابخانه نهج‌البلاغه را طلاب و دانشجویان علاقه‌مند به امام‌ علی(ع) دانست و درباره امکاناتی که در این کتابخانه برای مراجعان در نطر گرفته شده است، گفت: در این کتابخانه حجت‌الاسلام سلمان حبیبی، ماخذشناس و کتاب‌شناس، به راهنمایی مراجعان می‌پردازد. همچنین افراد می‌توانند به صورت قفسه باز از تمام کتاب‌های مربوط به امام علی‌(ع) بهره‌مند شوند. برای عضویت در این کتابخانه شرایط خاصی وجود ندارد و همین که بدانیم فردی مشتاق به بهره‌گیری از آثار مرتبط با امام علی(ع) است، کتاب را در اختیارش قرار می‌دهیم و تلاش می‌کنیم امکانات رفاهی و آسایش فکری و محیطی کتابخوانان را فراهم کنیم تا بتوانند به آسودگی به مطالعه بپردازند. همچنین «بخشعلی قنبری» که استاد نهج‌البلاغه است، در این کتابخانه به راهنمایی دانشجویان در زمینه مطالعاتی امام علی(ع) و کمک به آنان برای تهیه پایان‌نامه می‌پردازد. این کتابخانه ظرفیت مطالعه 30 نفر را به صورت هم‌زمان دارد.

مدیر کتابخانه نهج‌البلاغه افزود: مشاوره خانوادگی، فعالیت دیگری است که در این کتابخانه صورت می‌گیرد. این مشاوره بر مبنای درس‌های نهج‌البلاغه و تربیت امام علی(ع) از سوی حجت‌الاسلام و المسلمین سیدداوود افضلی، مشاور خانواده و کارشناس نهج‌البلاغه صورت می‌گیرد. علاقه‌مندان می‌توانند برای مشاوره در این زمینه با شماره 66498653 تماس بگیرند.

علی‌قلی با بیان این‌که «تاکنون با همکاری کتابدار این کتابخانه نزدیک به 200 نسخه از آثار موجود کتابخانه نهج‌البلاغه را برای تهیه نسخه الکترونیک تصویربرداری کرده‌ایم» گفت: ادامه این کار نیازمند حمایت‌‌های مالی است؛ زیرا تصویربرداری از تمام صفحات کتاب هزینه زیادی را دربر دارد.

مدیر ستاد احیای نهج‌البلاغه سپس به شرح فعالیت‌های این ستاد پرداخت و گفت: سال‌هایی که به نام امام علی(ع) مزین بود ـ 1379 و 1380ـ چهل شماره از نشریه غدیر از سوی این ستاد منتشر شد. همچنین کتاب‌های «امام علی‌(ع) از دیدگاه دانشمندان» و «نهج‌البلاغه از دیدگاه دانشمندان» آثاری بودند که از سوی این مرکز در سال امام علی(ع) منتشر شدند. 

کلاس‌های نهج‌البلاغه
وی افزود: در این مرکز «کلاس‌های نهج‌البلاغه» به صورت‌های حضوری و غیرحضوری برگزار می‌شود. کلاس‌های حضوری در فرهنگسرا‌های شهر تهران و برخی از شهرستان‌ها برگزار می‌شوند و دوره‌های غیرحضوری این کلاس‌ها از طریق سایت این مرکز به نشانی ‌www. nahjnews.com و دوره‌های مکاتباتی که در قالب «مدرسه مکاتباتی نهج‌البلاغه» فعالیت می‌کند، صورت می‌گیرد. همچنین سایت یاد شده، به انتشار آخرین اخبار درباره نهج‌البلاغه می‌پردازد و قصد داریم که در صورت تامین بودجه مناسب، این سایت را به زبان‌های دیگر نیز مجهز کنیم.

نویسنده کتاب «نهج‌البلاغه مطهر» درباره نشریاتی که از سوی این مرکز منتشر می‌شوند گفت: ماهنامه نهج‌البلاغه با نام «آشیانه دوستی» که تا سال گذشته به شماره 34 رسیده بود متاسفانه در سال جدید به دلیل گرانی کاغذ امکان انتشار‌ نیافت. انتشار این نشریه نیازمند حمایت‌های مراکز مرتبط و نیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ است.

وی افزود: نخستین نشریه نهج‌البلاغه برای نوجوانان با نام «نسیم بهشت» از فعالیت‌های دیگر ستاد احیای نهج‌البلاغه بود که این نشریه در مدرسه‌ها و مراکز فرهنگی توزیع می‌شد و با آن‌که با استقبال خوبی از سوی نوجوانان روبه‌رو بود، انتشار این نشریه نیز به دلیل حمایت نشدن از سوی مراکز مرتبط و گرانی بهای کاغذ متوقف شد.

علی‌قلی از حمایت‌های وزارت فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه قرآن سال گذشته قدرداني کرد و گفت: تامین بخشي از منابع مالی، حمایت مالی از انتشار یک شماره از نشریه آشیانه دوستی و تخصيص بن خرید کتاب از جمله مساعدت‌هایی بود که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه قرآن سال گذشته از این ستاد انجام گرفت.

نویسنده کتاب «هزار و یک نکته درباره نهج‌البلاغه» در پایان گفت: این مرکز آمادگی همکاری با استان‌ها و شهر‌های مختلف برای تامین کتاب‌ با موضوع امام علی(ع) را دارد و من احساس می‌کنم که دست‌کم هر استان نیازمند یک کتابخانه به نام امام علی(ع) است؛ زیرا بسیاری از شهرستان‌ها امکان دسترسی به بسیاری از اين آثار را ندارند و تاسیس این کتابخانه حمایت‌های وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی را می‌طلبد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهناز رئیسی ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۵
    مطالب بسیارعالی وراهگشا وامیدوارکننده بود فقط من معلم ام و دنبال منبعی برای تدریس درابتدائی هستم که متاسفانه دانش آموزان وقتی سوال میکنیم چه کسانی نهج البلاغه تو کتابخونه شون دارند تعداد انگشت شماری دست میگیرند. مهجوریت امیرالمومنین ونهج البلاغه بسیار شدید است ومن انشاالله مصمم هستم درسال تحصیلی جدید کلاس آموزش نهج البلاغه رادرحدتوانم برگزارکنم وهرچه قدمی کوتاه دراین مسیر بردارم وازشما جهت معرفی منبعی مناسب جهت دانش آموزان ابتدایی کمک میخواهم اگر برایتان مقدور است ممنون میشوم .

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها